11/11/2012

Το δολάριο είναι ακόμη ο βασιλιάς των νομισμάτων


Kυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012
18:55

Με μια ασθενική οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, τις πλησιέστερες προεδρικές εκλογές στην ιστορία και με μια φυσική καταστροφή που εκθέτει την φανερά ανεπαρκή κατάσταση των υποδομών σε ορισμένα από τα πιο πλούσια μέρη της χώρας, που πηγαίνει το δολάριο των ΗΠΑ;
Πίσω στην ένδοξη εποχή της οικονομικής και πολιτικής  εξέχουσας θέσης όπως ο Barack Obama και ο Mitt Romney υπόσχονται ή προς μια βραδεία αλλά αδυσώπητη παρακμή, όπως ορισμένα οικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα  της σούπερ καταιγίδας καταδεικνύουν;
Οι πιστοί σε μια ανάκαμψη των ΗΠΑ συνήθως επιχειρηματολογούν χρησιμοποιώντας άυλα πράγματα όπως το μεγάλο πλούτο του έθνους, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς και πιο συγκεκριμένους παράγοντες όπως η πρόσφατη έκρηξη των πόρων φυσικού αερίου, που προσφέρει την προοπτική της φθηνής, άφθονης ενέργειας.
Αλλά ένα στοιχείο της ανθεκτικότητας  της Αμερικής συχνά παραβλέπεται. Το παντοδύναμο δολάριο. Το στάτους του ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει συντελέσει στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Όσο οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν δολάρια στα χρηματοκιβώτιά τους  (επί του παρόντος  περισσότερο από 60% των αποθεματικών συναλλάγματος είναι σε δολάρια), θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες χώρες να αποσυνδεθούν από αυτό.
Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο έχει ενισχύσει την αξία του σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ μαστίζονται από αργή ανάπτυξη,   δημοσιονομική αδράνεια και υποβάθμιση χρέους.  Στην πραγματικότητα, το δολάριο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων επτά μεγάλων χωρών όπως μετράται με τον δείκτη δολαρίου της WSJ στους 15 μήνες από τότε που ηStandard & Poors αφαίρεσε από τις ΗΠΑ την βαθμολογία ΑΑΑ.
Τα αποθεματικά νομίσματα, ωστόσο, είναι εύθραυστες οντότητες. Τις εξουσίες τους μπορεί να τους τις στερήσουν οι επενδυτές που χάνουν την εμπιστοσύνη προς το έθνος που τα εκδίδει . Ανά τους αιώνες, αυτό υπονόμευσε δυνατά νομίσματα όπως το ρωμαϊκό δηνάριο, τα ολλανδικά φιορίνια και τη βρετανική λίρα.
Μερικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι το δολάριο θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος. Η ανησυχία τους είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που επιδιώκεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα φορολογικά προβλήματα που συσσωρεύονται στο γραφείο του επανεκλεγέντος προέδρου, θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του δολαρίου στην επενδυτική κοινότητα.
«Το δολάριο έχει παραδοσιακά προβληθεί ως το καλύτερο από άλλα νομίσματα επειδή είχαμε μια νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία ρεκόρ» λέει ο William Silber, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Με τα δύο αυτά ρεκόρ υπό απειλή, το σκεπτικό είναι ότι η υπεροχή του δολαρίου θα μπορούσε να αναιρεθεί από τον φόβο των αγορών για τον πληθωρισμό όσο και των τρυπών του προϋπολογισμού.
Ο κ. Silber, ο συγγραφέας του “The Triumph of Persistence" («Θρίαμβος της Εμμονής») μιας εξαίρετης βιογραφίας του Paul Volcker, θέλει η Fed να λάβει μια “Volckerian” προσέγγιση στο θέμα.
Κατά την άποψή του, η κεντρική τράπεζα πρέπει να διαβιβάσει τις αντιπληθωριστικές της πεποιθήσεις δηλώνοντας σαφώς ότι, αν η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, τα επιτόκια είναι  δυνατόν  να ξεκινήσουν να αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Ένα πιο αυστηρό μήνυμα για τα επιτόκια  θα αναγκάσει την πολιτική τάξη να ανασκουμπωθεί σχετικά με το έλλειμμα.
Οι υποστηρικτές αυτής της πιο σκληρής θεωρίας υποδεικνύουν ένα ιστορικό προηγούμενο. Το 1984, η Fed υπό την ηγεσία του Volcker, ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων, έστω κι αν το ποσοστό ανεργίας, ακριβώς όπως και σήμερα, ήταν πάνω από 7,5%. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά: Η οικονομία αυξανόταν γρηγορότερα από ό, τι τώρα.
«Θα ξεκινήσω να ανησυχώ σχετικά με το στάτους του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα όταν θα ανοίξουμε εμπόριο με τον Άρη,» είπε ο Nathan Sheets, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Fed που τώρα είναι επικεφαλής της διεθνούς οικονομίας στη Citigroup Inc. «μόνο ένα εξωγήινο νόμισμα μπορεί να αμφισβητήσει το δολάριο.»
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ακόμη και αν είναι τώρα το καλύτερο νόμισμα, αυτό δεν συνεπάγεται ένα βιώσιμο μέλλον για το δολάριο, ιδιαίτερα εάν τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα εξακολουθούν να βασανίζουν.

(Το παραπάνω είναι απόσπασμα από άρθρο του Francesco Guerra στην Wall Street Journal).

Τεχνικά το δολάριο έκανε ριμπάουντ από τα χαμηλά του (δείκτης DX στα 78,60 στις 15/9/2012) και φαίνεται να έχει διασπάσει ανοδικά τον εκθετικό αλλά και τον απλό κινητό μέσο 200 ημερών που δείχνει μια περεταίρω δυναμική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζονται τα εμπορεύματα και γενικότερα τα επενδυτικά στοιχεία ρίσκου.  Στα παρόντα επίπεδα κοντά στο 81 υπάρχει μια ακόμη αντίσταση που είναι το χαμηλό της 31/8/2012 στο 80,960. Εάν το διασπάσει ανοδικά τότε φαίνεται θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση σε ευρώ, χρυσό, πετρέλαιο, μετοχές και άλλες επενδύσεις ρίσκου. Μπορεί όμως η διάσπαση του 200αρη να είναι προσωρινή και να γυρίσει πάλι πτωτικά, οπότε και θα δούμε όρεξη για επενδύσεις ρίσκου και ράλι σε μετοχές, εμπορεύματα κτλ. Η εκλογή Ομπάμα λέγεται ότι ευνοεί το χρυσό, τον οποίο είδαμε να κρατάει παρά το sell off μετοχών, πετρελαίου, ευρώ κτλ. Οπότε αν το δολάριο γυρίσει πτωτικά εκ νέου τότε πιθανόν να δούμε τα προηγούμενα υψηλά λίγο πάνω από τα $1.900/ουγκιά ή και τη διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος των $2.000/ ουγκιά.
Σε ένα χαρτοφυλάκιο καλό είναι να υπάρχει σωστή διαφοροποίηση και αν είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται και άλλες μορφές επένδυσης εκτός των παραδοσιακών μετοχών και ομολόγων. Μπορεί κανείς να κοιτάξει και τις εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα εμπορεύματα, τα νομίσματα, τα ακίνητα, τα managed futures κτλ. Δεν είναι ανάγκη επίσης να διατηρεί κανείς τα περιουσιακά του στοιχεία σε ένα νόμισμα (πχ. Ευρώ). Εάν πιστεύει στο δολάριο των ΗΠΑ μπορεί να μετατρέψει κάποια σε αυτό. Το δολάριο Αυστραλίας επίσης έχει δείξει μια δυναμική από τις αρχές Οκτώβρη ή μπορεί να κοιτάξει τη Νορβηγική και Σουηδική Κορόνα κ.ά. Διαφοροποίηση και πάλι διαφοροποίηση.

Αλέξης Αλεξίου
Πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ
alal@otenet.gr

Προσοχή:
Το εν λόγω άρθρο εκφράζει μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και έχει μόνο επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν σκοπεύει στην προώθηση και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Επίσης δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης. Οι επενδύσεις γενικά, και ειδικότερα σε μοχλευμένα προϊόντα έχουν ρίσκο. Προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές

Πηγή: Capital.gr